naslovna | životopis | znanost i nastava | slobodno vrijeme | kontakt

 


Mijo Bergovec

 

Zagrebački liječnici pjevači u Hrvatskom glazbenom zavoduMijo Bergovec, glazbeni autodidakt koji za sebe kaže da mu glazba nije samo hobi i razonoda, već uz medicinu paralelna životna aktivnost, glazbeno iskustvo veže uz sastav Žeteoci, oktet Goranin, mješoviti zbor župe sv. Josipa u Zagrebu te muški pjevački zbor Zagrebački liječnici pjevači. Objavio je ukupno šest glazbenih albuma, od toga dva sa "Žeteocima" i četiri s "liječnicima". Glazbeno je surađivao s mnogim eminentnim glazbenicima: Anđelkom Klobučarom, Igorom Gjadrovim, Adalbertom Markovićem, Josipom Kaplanom, Miljenkom Prohaskom, Perom Gotovcem, Stjepanom Mihaljincem, Nikicom Kalogjerom, Ružom Pospiš Baldani, Josipom Klimom, Ivankom Boljkovac, Josipom Lešajom, Hvalimirom Bledšnajder, Nenadom Grčevićem, Tamburaškim orkestrom Hrvatske radio-televizije, Josipom Grahom i mnogim drugima. Sa Zagrebačkim liječnicima pjevačima je nastupio više od 400 puta u domovini i inozemstvu (Zürich, Berlin, Geneve, Mainz, Hamburg, Fondi, Rim, Budimpešta, Graz, Ljubljana, Ohrid...).

 


ŽETEOCI

ŽeteociVokalno-instrumentalni sastav "Žeteoci" nastao je 1965. godine i djelovao je do 1971. Promotori su moderne duhovne glazbe u Hrvatskoj.

Žeteoci su:
Valent Bogadi - gitara (svećenik u Varaždinskim toplicama)
Mijo Bergovec - orgulje (liječnik u Zagrebu)
Mato Dukić - bas gitara (vjeroučitelj u Zaprešiću)
Mijo Gabrić - bubnjevi (sada svećenik u Zagrebu)

Tijekom svojeg postojanja izdali su dvije ploče:
"To nije tajna", bestseller moderne duhovne glazbe u nas, i "Majka Marija".

 


ZAGREBAČKI LIJEČNICI PJEVAČI


Muški pjevački zbor "Zagrebački liječnici pjevači" osnovan 1971. godine je kao dio Glazbene sekcije Hrvatskog liječničkog zbora s ciljem da se među liječnicima pored stručne razvija i kulturna djelatnost. Posebnost zbora svakako je u tome da mu članstvo, uključujući i dirigenta čine liječnici.
Mijo Bergovec i prof. Rudolf MatzStručno vodstvo nakon profesora Rudolfa Matza 1974. godine preuzima Mijo Bergovec, koji je i danas dirigent i umjetnički voditelj.
Zbor je izdao četiri nosača zvuka: "Carmen Medicorum", "Hrvatske narodne pjesme iz Međimurja" i prigodom 25. obljetnice djelovanja zbora dvostruki CD kao retrospektivu glazbenog 25. godišnjeg djelovanja. Povodom 25 godišnjice djelovanja Zagrebački liječnici pjevači su izdali i Monografiju sa kraćim prikazom dotadašnjeg djelovanja. Posljednji glazbeni album "Hote, o, ljudi sim - Rodil se je Isus" božićne je tematike.

Više o Zagrebačkim liječnicima pjevačima možete pročitati na stranicama www.zlp.mef.hr

 

 

naslovna | životopis | znanost i nastava | slobodno vrijeme | kontakt